Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на ДС (Видео)
Плевнелиев призова за пълно отваряне на архивите на ДС (Видео) / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, това заяви президентът Росен Плевнелиев във видеообръщение, представено на церемонията по почитане на жертвите на комунистическия режим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът призовава всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

„Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви държавният глава в специално видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 година.

„След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави", апелира президентът в обръщението си.

Росен Плевнелиев определи като „най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

„Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа", за „добрите" служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата", като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти", върху българския народ", казва държавният глава.

В обръщението си президентът посочи още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

„Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит", подчертава Росен Плевнелиев.

„Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те. Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава", каза още държавният глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република" и за национално обединение минава през честния прочит на истината".