Ако болниците надвишат разходите си, разликата ще се възстановява до три месеца
Ако болниците надвишат разходите си, разликата ще се възстановява до три месеца / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ако болниците надвишат разходите си, разликата ще се възстановява до три месеца
69943
Ако болниците надвишат разходите си, разликата ще се възстановява до три месеца
  • Ако болниците надвишат разходите си, разликата ще се възстановява до три месеца

Здравната каса ще проверява болници, които за даден месец са изразходвали повече от планираните си бюджети. Това посочи зам.-финансовият министър Людмила Петкова, като уточни, че за декември миналата година лечебните заведения са отчели разходи в размер на 138 млн. лева. Тъй като тези средства са повече от планираното, сега Касата ще плати 132 млн. лева. Дейността на болниците за останалите шест милиона ще бъде проверена и ако няма нарушения, до месец финансовата институция ще ги покрие.

Когато болниците са надвишили предвидените разходи, разликата ще бъде компенсирана в срок, не по-голям от три месеца, уточни Людмила Петкова след заседание на Надзорния съвет на касата, което се проведе днес.

„Дадена е възможност на болничните заведения, когато имат неизпълнение, т.е. средствата са по-малко от прогнозните, които те са изхарчили, да могат да бъдат компенсирани за друга дейност, която е надлимитна. Тоест дава се възможност за една по-голяма гъвкавост и оперативност. Сега, когато е надлимитната, съответно за болничната помощ за месец декември 2013 г., средствата са 138 млн., изплащаме 132 млн., а другите, които са надлимитни, ще бъдат проверени и ще бъдат изплатени заедно с болничната помощ за месец януари и ще бъдат изплатени февруари"

По време на заседанието на съвета е решено 14 млн. лева от бюджета на касата, предвидени за други плащания, да бъдат прехвърлени към извънболничната помощ. Общите средства за други плащания за 2014-а година възлизат на 94 млн. лева, уточни още Людмила Петкова.