Проф. Палангурски: Стамболов даде геостратегическата посока на България
Проф. Палангурски: Стамболов даде геостратегическата посока на България / Дарик нюз
Проф. Палангурски: Стамболов даде геостратегическата посока на България
69923
Проф. Палангурски: Стамболов даде геостратегическата посока на България
  • Проф. Палангурски: Стамболов даде геостратегическата посока на България

Стефан Стамболов даде геостратегическата посока на българската държава, която ние макар и криволичещо, постепенно и постоянно все пак успешно следваме. Това каза в словото си за Стефан Стамболов историкът от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски. По- рано днес пред паметника на бележития държавник във В. Търново бе чествана 160- ата годишнина от неговото рождение.

Професор Палангурски определи Стамболов като “единствената икона на Следосвобожденска България за която всички се сещат”.

Той припомни последните редове написани от бившия министър- председател за в. “Свобода” само ден преди да бъде посечен- “Каквото и да става аз постлах пътя на България с европейски павета”.

Повярвайте ми той не е знаел, че някога римските договори ще вкарат България като член на Европейския съюз, но подобни доктрини много малко български политици са раждали и това е най- важната характеристика на Стамболов, каза още проф. Палангурски.

Чуйте повече от словото му в звуковия файл.

Пред паметника прозвучаха стихове на Стефан Стамболов, от общата му стихосбирка с Христо Ботев. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя на признателност от кмета Даниел Панов, областния управител инж. Георги Рачев, председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, от името на народни представители, партии, обществени и граждански организации. Общоградското поклонение бе организирано от Община Велико Търново и Националния военен университет "Васил Левски".