Орешарски „за” референдум, но при прецизиране на въпросите
Орешарски „за” референдум, но при прецизиране на въпросите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Орешарски „за” референдум, но при прецизиране на въпросите
69922
Орешарски „за” референдум, но при прецизиране на въпросите
  • Орешарски „за” референдум, но при прецизиране на въпросите

Подкрепа за провеждане референдум за промяна на изборните правила в деня на евровота, заяви премиерът Пламен Орешарски. Той обаче изтъкна едно условие - да се прецизират въпросите.

По думите му допитването до народа по тази тема е допустима, "ако се конкретизират въпросите, за да не заблуждаваме гражданите".

Според Орешарски случващото се в БСП е вътрешно партиен дебат, в който "не би искал да взема страна".

"Досега не съм чул един глас в левицата, който е срещу кабинета. Това ми дава увереност", допълни министър-председателят.

„Най-големият риск, който носи такава тема, е неопределените въпроси. Не бих се изказал категорично нито „за", нито „против", по-скоро моят коментар е, че хубаво би било да се конкретизират въпросите. Мажоритарен вот има толкова много и различни системи - такива, които са близки до пропорционалния и такива, които действително наблягат на мажоритарен елемент", заяви Орешарски и допълни:

„Много е важно да не подведем гражданите. Те трябва да направят своето решение в условия на информираност или информиран избор да направят, ако се конкретизират въпросите, за да не заблуждаваме гражданите", каза още той.

„А това, което чувам, като изявление, досега не съм чул един глас от левицата, който да е срещу кабинета. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, другото е вътрешнопартиен дебат, който аз не бих искал да заемам страна", допълни премиерът.