Радан Кънев: До 15 март кабинетът трябва да си подаде оставката
Радан Кънев: До 15 март кабинетът трябва да си подаде оставката / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че ще гласува против при вземането на решение в рамките на Реформаторския блок дали формацията да участва в общ опозиционен митинг, предложен от ГЕРБ.

След среща на представители на Блока с хора от Протестна мрежа и студентите от втората окупация на Софийския университет, Кънев коментира, че няма политическа прегръдка между ГЕРБ и Реформаторския блок, както твърди лидера на ДПС Лютви Местан.

Радан Кънев определи като злонамерени фантазии думите на Местан и допълни, че е в интерес както на ГЕРБ, така и на управляващите партии да "измислят такива сценарии", защото за тях е изгодно да поддържат един, по думите му, двуполюсен модел на фалшиво противопоставяне.

След срещата Кънев заяви, че са стигнали до извода, че дават краен срок на правителството на Пламен Орешарски до 15 март, за да може през месец май да се направят избори 2 в 1. Лидерът на ДСБ подчерта, че ако все пак кабинетът не подаде оставка, изборите за евродепутати през май ще бъдат един референдум.

Той допълни, че основна задача от тук нататък на съюза между Реформаторския блок, Протестна мрежа и окупаторите е да бъдат навсякъде в страната, като организират протести и акции в различни градове на страната. Предвиждат се и срещи с бизнеса.