13 061 души са посетители музея в Кюстендил, от тях 1 160 деца
13 061 души са посетители музея в Кюстендил, от тях 1 160 деца / Дарик,архив

13 061 души са посетили музейните зали и експозиции на Регионален исторически музей- Кюстендил през изминалата година, това съобщи за Дарик директорът Валентин Дебочички.

"Повишението е символично, но това за нас е един добър знак на стабилизиране. Изнесени са близо 700 беседи в различните експозиции. Близо 1 160 деца са посетили създаденият през миналата година Детският музеен кът. Половината от неговите посетители са деца от София и Перник. Радващи са и отзивите, които получаваме в книгите за посетителите във всички експозиции", заяви Дебочички.

Той оценява работата на музейната колегия през миналата година като добра.
През 2014 година от музея ще се стремят за привличане на повече посетители чрез частични актуализации на съществуващите изложби.

През месец март в зала "Ахмед Бей" ще бъде открита изложбата от резултатите от спасителнете археологически проучвания по ЛОТ 1 на автомагистрала "Струма". В края на същият месец ще бъдат започнати и проучванията на терена на ЛОТ 2.

"Предвиждаме откриване на етнографска изложба в зала "Стримон". Това най- вероятно ще стане през месец май. Тя ще може да бъде посещавана поне 12 месеца", каза още директорът на РИМ- Кюстендил.