5% отстъпка от данъка на физическите лица до 10 февруари
5% отстъпка от данъка на физическите лица до 10 февруари / netinfo

До 10 февруари физическите лица, които подадат годишната си декларация и в този срок внесат данъка си ползват отстъпка в размер на 5 % от данъка за довнасяне, само ако са внасяли авансов данък през годината. Същата отстъпка ползват и лицата, които подадат годишната си декларация по електронен път до 30 април 2014. За юридическите лица отстъпката е 1 %, но не повече от 1000 лв. и то в случай че данъчната им декларация е подадена по електронен път до 31 март и в същия срок е внесен полагаемия данък.

Задължително данъчна декларация подават и юридическите лица, регистрирани за извършването на стопанска дейност, независимо дали са извършвали дейност през 2013 г. и дали са отчели приходи или разходи. Образците на данъчните декларации са достъпни в електронен вариант на официалния сайт на НАП www.nap.bg и на хартиен носител в приходната агенция.

Задължените лица могат да намалят данъците си, ако през 2013 год. са направили дарение в полза на някой от изчерпателно изброените в закона категории, като общият размер на данъчното облекчение не може да превишава 65 % от годишната данъчна основа. С до 10 на сто може да намалят годишния си доход, а оттам и дължимия данък физическите лица, направили през изминалата година лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и премии или вноски по договор за застраховка „ Живот”. Облекчение могат да ползват и лицата закупили осигурителен стаж.

До края на януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида  на осигуряването си – с право или без право на болничен . От тази година те могат да платят задълженията си за осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, независимо от това че имат по-стари задължения. За да бъде отнесено плащането за осигурителни вноски, самоосигуряващият се задължително трябва да подаде писмено заявление в офиса на НАП. Друга промяна в осигурителното законодателство е свързана с декларациите образец № 1 и № 6 – те  трябва да постъпват в НАП едновременно. Това важи за декларациите за месец януари и следващите месеци. Така например декларации образец № 1 и № 6 за януари трябва да бъдат подадени едновременно в срок до 25 февруари и ще бъдат приети от НАП само ако декларираните месечни задължения в образец № 6 са равни на изчислените задължителни осигурителни вноски от подадените декларации образец № 1.

На 31 януари изтича срокът, в който регистрираните земеделски производители могат да изберат как да се облагат доходите от дейността им.  Това важи и за тези от тях, които са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност. За тях отпада задължението за формиране на финансов резултат като едноличен търговец. Подавайки декларация, земеделският производител може да избере доходите му да се облагат с данък върху годишната данъчна основа от стопанска дейност като едноличен търговец. В случай, че не бъде подадена такава декларация доходите придобити след 01.01.2014 г. ще се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа, като при формирането на облагаемия доход ще могат да приспадат само нормативно признати разходи.

С измененията на Закона за данък добавена стойност е въведено обратно начисляване за нова категория стоки – зърнени и технически култури, а също и т. нар. касова отчетност, за която се изисква специална регистрация. При нея данъка за доставката, за която се прилага специалния режим става изискуем на датата на получаване на цялостно или частично плащане. Тези новости водят и до промяна в структурата и съдържанието на дневниците по ЗДДС, които ще се подават от месец февруари нататък. За целта ще бъде необходимо актуализиране на софтуерите за генериране на файловете, които се подават в НАП. В електронната страница на агенцията ще бъдат достъпни програмни продукти, които могат да се използват в случай че лицата не успеят да актуализират своите програмни продукти.

Консултации за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.