Черен щъркел, розов пеликан и малки корморани зимуват в Марица
Черен щъркел, розов пеликан и малки корморани зимуват в Марица / greenbalkans.org
Черен щъркел, розов пеликан и малки корморани зимуват в Марица
69814
Черен щъркел, розов пеликан и малки корморани зимуват в Марица
  • Черен щъркел, розов пеликан и малки корморани зимуват в Марица

Тази година в Южна България са регистрирани любопитни типично прелетни видове,зимуващи около Пловдив - розов пеликан, черен щъркел, торбогнезд синигер, както и около 2000 малки корморана.Това съобщи за Дарик, координаторът на проекта и еколог от „Зелени балкани”, Елена Кметова по повод 38-то поред Средиземноморско преброяване на водолюбивите птици.

Малките корморани са световнозащитен вид птици, които всяка година зимуват по устието на р. Марица около Пловдив. Тяхната популация около града под тепетата е близо 10% от общия им брой в световен мащаб.

Черният щъркел и розовият пеликан пък са напълно нетипични гости за реката и то през тази част на годината. От „Зелени Балкани” си обясняват този феномен с все още меката зима и наличната храна.

По време на преброяването, еколозите са се натъкнали на бракониерска проява- източно от Пловдив е забелязана лодка с убит малък корморан, а на самата нощувка на птиците, когато късно през деня, те се събират на едно място, гражданин е учил кучето си на лов. Мъжът не е отстрелвал кормораните, но силният шум от изстрелите е предизвикал излитането на всички птици.

 

Разлитането на 2000 корморана е много по-опасно от убиването на една или две птици. Заради безпокойството, птиците постоянно сменят своите места за нощувка, като това е свързано със стрес и загуба на енергия, категорична е Елена Кметова.

Какво още каза Елена Кметова за Дарик, чуйте в прикачения аудио-файл.