Сурвакарите от Долна Секирна  и кукерите от Челник с голямата награда от Сурва
Сурвакарите от Долна Секирна и кукерите от Челник с голямата награда от Сурва / DarikNews.bg

Кукерите от ямболското село Челник са носители на голямата награда - златна маска от 23-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се проведе в събота и неделя в Перник. Сребърното и бронзовото отличие в категорията "кукерски групи" са за карловското село Домлян и Стралджа - Ямболско.

Златната маска при сурвакарските групи е присъдена на брезнишкото село Долна Секирна, със сребро и бронз са удостоени пернишкото село Лесковец и ковачевското село Ракиловци.

Купите на президента на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон отидоха за представянето на брезнишките сурвакари от Кошарево и кукерската група от Търничени - община Павел баня.

Около 50 награди присъди журито на фестивала с председател проф. д-р Георг Краев.

С 472 гласа, наградата на зрителите на фестивала "Сурва" от SMS - гласуването печели групата от бургаския квартал "Долно езерово". Във вота са участвали 2238 SMS-а. Чрез томбола ще бъде избран един от гласувалите, който ще отпътува след две седмици за зимния карнавал в италианския град Венеция. Наградата се дава за четвърти път от организационния комитет на фестивала и тази година късметлията е 62-годишният Борис Александров Борисов от пернишкото село Мещица.

14 групи участваха в конкурса "Тъпан бие, оро се вие" за танцови формации и оркестри, които са част от маскарадните групи. За цялостно представяне с призово отличие е петричкият квартал "Дълбошница", при музикантите с първа награда е гайдарският състав от Калофер и при танцьорите на първо място са класирани участниците от пернишкото село Големо Бучино.

В протоколите на МОСВ и НПО-та, които наблюдаваха маските в дефилетата за използването на материали от защитени животни, са установени в два от ликовете, преминали с групите на Копаница и Чепино, крила от малък мишелов. Групите не са дисквалифицирани, тъй като перата са единични и не са констатирани цели части от птицата.

"Благорадя, че и този път имах възможност да присъствам на чудесията "Сурва" в Перник. Това каза председателят на журито Георг Краев при обявяването на наградените. Пред Перник има две големи предизвикателства , като едното е да защити пред ЮНЕСКО класическите образи на маскарада. Другото е да се погрижи за класиката на тези маскарадни образи и да ги представи заедно със София в рамките на надпреварата за Културна столица на Европа през 2019-а", допълни Краев.

93 групи от всички краища на България и чуждестранни групи от 8 държави преминаха с над 6300 участници във фестивалните дефилета. Инциденти по време на проявата не са регистрирани, съобщиха от полицията.