Протестиращи от ДАНСwithme се включиха в окупацията на Ректората
Протестиращи от ДАНСwithme се включиха в окупацията на Ректората / снимка: БГНЕС, архив
Протест и контрапротест заради окупацията на Софийския университет
69785
Протест и контрапротест заради окупацията на Софийския университет
  • Протест и контрапротест заради окупацията на Софийския университет

Окупаторите на Ректората на Софийския университет се увеличават.

Студентите, които предприеха нова окупация на висшето училище, са поканили и протестиращите граждани от протеста ДАНСwithme да се присъединят към тях и в момента сградата на Ректората е окупирана, освен от студенти, и от недоволни граждани.

Във фейсбук окупаторите са разпространили призив към „всички неказионни опозиционни партии: Синьо единство, Реформаторския блок, Зелените, ГЕРБ; всички неказионни НПО организации, футболни агитки, синдикати и български граждани" да ги подкрепят, като отидат към Ректората на университета, както и да излязат на улицата с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

По-рано тази вечер около 50-60 души се събраха на традиционния антиправителствен протест тази вечер.

Въпреки че обикновено протестът преминава около сградата на Народното събрание, събралите се отидоха пред Ректората на Софийския университет в знак на съпричастност към окупацията.

Част от протестиращите категорично подкрепиха окупацията на СУ и обясниха, че са необходими радикални действия за свалянето на кабинета „Орешарски".

Някои от гражданите поискаха да разговарят с окупаторите и да ги попитат каква е точно разликата между тях и първата окупация на Ранобудните студенти, тъй като имало разминаване в позициите им.

Протестът протече спокойно при не толкова засилено полицейско присъствие, както в предходните седмици.

В социалните мрежи вече започна организирането и на контрапротест заради окупацията на Ректората на Софийския университет.

Окупаторите призоваха за подкрепа и обявиха, че ще дадат официална пресконференция утре сутринта. За утре в 13:00 часа пък се подготвят действия против окупацията, на които самите окупатори смятат да отговорят и да търсят подкрепа.

Междувременно Студентският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" се обяви против повторната окупация на Ректората и призова ръководството на висшето учебно заведение да предприеме необходимите действия за възобновяването на учебния процес.

Това се казва в официална декларация по повод на повторната окупация. Позицията е обсъдена вчера на събрание в Биологическия факултет. От Студентския съвет припомнят, че като представители на студентите в най-голямото висше учебно заведение у нас и миналия път са били против окупацията, защото тя нарушава интересите на мнозинството.

„Актът, извършен от нестуденти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест. Окупацията пречи - и това не е тесногръдо „обвинение", а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт - да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум! Ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши (основателно или не), че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси", пишат още от Студентския съвет.