Проверяват сигнала за дипломата на Мария Христова
Проверяват сигнала за дипломата на Мария Христова / Dariknews.bg

Инспекторатът към Министерството на околната среда и водите работи по сигнала за дипломата на класираната на първо място за поста директор на РИОСВ Стара Загора Мария Христова. Ако проверката покаже, че сигналът има основание ресорният министър Искра Михайлова потвърди, че ще ревизира решението си.

Конкурсите са проведени по стандартния и максимално прозрачен начин, коментира в Стара Загора екоминистърът. В средата на декември миналата година в разпространена до медиите информация се твърди, че класираната на пръво място за поста директор на РИОСВ Стара Загора Мария Христова е прекъснала през 2002 година висшето си образование в ТУ Габрово и по този начин не отговаря на едно от изискванията за заемане на длъжността.

До две седмици Искра Михайлова планира да направи среща с директорите на регионалните инспекции и дирекции, на която ще се обсъди как тези структури изпълняват функциите си, особено контролните.

В Стара Загора министър Михайлова припомни, че страната ни не е изпълнила ангажиментите си по директивата за отпадъците. В момента у нас, по преценка на ЕК, все още функционират 113 депа, които не отговарят на изискваният на ЕС. "За съжаление за седемте години по ОП "Околна среда" са построени едва две депа. Сега полагаме максимални усилия новите 19 депа, за които сключихме договори да бъдат изпълнени в срок до края на 2014 година. Второто, което трябва да направим е да използваме максимално възможностите от структурните фондове, за да рекултивираме депа, които са закрити и не функционират. Имаме споразумение с Националното Сдружение на общините, че ще осигурим целеви инвестиции в следващите две години в управление на отпадъците, за да намалим обема на депонираните отпадъци. Информация за това какво правим подаваме постоянно в ЕК", поясни министър Михайлова.

Тя припомни, че ако срещу страната ни бъде предприето дело за неизпълнение на директивите за отпадъците, първоначалната сакнция, която ще ни бъде наложена е 600 млн. евро, а до изпълнение на мерките се налагат глоби за всеки ден.