„Помисли, огледай се и остани жив!”
„Помисли, огледай се и остани жив!” / DarikNews.bg, архив

„Помисли, огледай се и остани жив!". Това е името, което група активни млади хора избраха за своя проект. Неговата цел е да привлече вниманието на деца и младежи като активни участници в движението по пътищата към последиците, до които води неспазването на правилата, лекомислието в поведението им на пътя и подценяването на риска от ПТП в една уж обичайна и позната обстановка.

Проектът е финансиран от Младежка банка към Обществен дарителски фонд Стара Загора. с подкрепата на „Фондация работилница за граждански инициативи" и фондация „Америка за България".

Партньори на младежите от инициативната група са: Младежки общински съвет Стара Загора, ОДМВР - Стара Загора и мотоклуб „Волни ездачи". Водещо при реализацията на проекта е желанието на всеки един от участниците в него да бъде полезен на младите хора.

В хода на проекта бяха реализирани три мултимедийни клипчета с продължителност от 30-40 секунди. Те онагледяват различни, на пръв поглед обикновени, но често подценявани ситуации, в които човек може да стане жертва на ПТП.

С всяко едно от клипчетата искаме да насочим вниманието основно да децата и младежите, а и на всички участници в движението върху това колко е важно да бъдем дисциплинирани и отговорни, не само към себе си, но и към другите на пътя.

Клипчетата са заснети и обработени от Георги Благоев с актьорското участие на младежите от МОС. Освен към пешеходците, като активни участници в уличното движение проектът е насочен и към водачите.

Благодарение на Александър Красимиров е изработен и атрактивен постер „Не карай пил", насочващ вниманието ни към избора на всеки един от нас!

Проектът ще бъде официално представен на 28 януари от 11:00 часа в залата на Младежки дом. Ще бъдат сформирани екипи от представители на Младежки общински съвет и сектор „Пътна полиция" - ОДМВР - Стара Загора, които ще представят проекта във старозагорските училища.