Произведено в Китай: смогът на Лос Анджелис
Произведено в Китай: смогът на Лос Анджелис / снимка: Guliver/Getty Images

Подобно на множество американски продукти смогът над Лос Анджелис сега се произвежда в Китай, констатира научно изследване, цитирано от британският в. "Индипендънт". Проучването е направено от учени от Китай, САЩ и Великобритания, които са установили, че причиняваното от Китай замърсяване на въздуха сега се носи над Тихия океан и засяга западната част на САЩ, предаде БТА.

В изследването обаче се обяснява, че нарасналите китайски емисии са вторичен продукт от изнасянето на американското производство в чужбина и че следователно внасяният по този начин смог е част от "ефект на бумеранга", отбелязва вестникът.

Учените са анализирали данни от 2006 г., показващи, че около 20 процента от причиняваното от Китай замърсяване е резултат от производство за износ. "Нарастващите емисии, произвеждани в Китай, са основна причина глобалните емисии на замърсители на въздуха да остават на високо ниво в периода 2000-2009 г., въпреки че емисиите, произвеждани в САЩ, Европа и Япония, намаляват", се казва в проучването.

Според изследването замърсяването, причинявано от китайското производство за износ, допринася за между 12 и 24 процента от дневните нива на сулфат в западната част на САЩ. Смогът над Лос Анджелис значително намалява през последните десетилетия, но според проучването сега в резултат на китайските емисии градът преживява поне един допълнителен ден в годината, в който замърсяването на въздуха превишава федералните здравни норми. Въпреки че учените са загрижени за въздействието на китайските емисии върху глобалното замърсяване на въздуха, по-голямата част от смога над Лос Анджелис все пак е резултат от местните емисии, отделяни от автомобилите и предприятията, отбелязва "Индипендънт".