Работи се за намаляване броя на децата, настанени в социални институции
Работи се за намаляване броя на децата, настанени в социални институции / Община Габрово

През изминалата година продължи активната работа за намаляване броя на настанените деца в специализирани институции, коментират от администрацията на Община Габрово. От Дома за деца лишени от родителска грижа „Христо Райков” са изведени 14 деца, от които 3 са навършили 20 години, 1 е настанено в Центъра за настаняване от семеен тип, 4 са в приемно семейство, 3 са реинтегрирани в биологичните им семейства, 2 са настанени във Възпитателно училище интернат и 1 е настанено в Социално–учебен професионален център.

Община Габрово стартира издаването на „Карти за преференциално паркиране за хора с увреждания”. Картите се издават на лица и деца, жители на Габрово, с определена от ТЕЛК степен на увреждане. Издадени са общо 562 карти за паркиране.

Социалната услуга „Обществена трапезария” е предоставяна целогодишно. Ежедневно на 37 нуждаещи се лица, живущи на територията на общината, е давана топла храна - супа, основно ядене и хляб. Трапезарията е финансирана от частен дарител. За същия период по проект „Обществена трапезария за нуждаещи се на територията на Община Габрово”, всеки работен ден на 70 нуждаещи се лица също е предоставяна топла храна - супа, основно ястие и хляб. Проектът е финансиран от Фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика.

Предоставянето на социалната услуга „Личен асистент“ е продължило и през миналата година по проект „Подкрепа за достоен живот” на Агенция за социално подпомагане, в който Община Габрово е партньор. От стартирането на социалната услуга през 2010 г. са обслужени общо 178 лица и деца, от които 73 са обхванати през 2013 г.

Работи се за намаляване броя на децата, настанени в социални институции
netinfo

През месец април 2013 г. е приключен проектът „Стъпки към самостоятелност“, финансиран с подкрепата на SOS Детски селища Дания и датската фондация „Велукс“. В изпълнение на проектните дейности е разработено „Табло на социалните услуги“ на територията на общината и брошура „Карта на социалните услуги в Община Габрово“.

В рамките на партньорството Габрово – Тун е завършена цялостно инфраструктурата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца от аутистичния спектър „Келер”.

В новоизградената сграда на територията на ЦДГ „Слънце” по проект „ПОСОКИ - предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране”, ще се премести старата база на детското заведение. Проектът е финансиран от Министерство на труда и социалната политика със заем от Международната банка за възстановяване и развитие. В кв. „Христо Ботев" е ремонтирано помещение, в което ще се открие Комплекс за предоставяне на интегрирани услуги за деца и семейства.

Работи се за намаляване броя на децата, настанени в социални институции
netinfo

През  месец декември миналата година, с подкрепата на Обществения съвет към Община Габрово и партньори, Общината е осигурила вещи и стоки от първа необходимост за бездомните и безпризорни лица, жители на Габрово. Предоставено е помещение, в което бездомните лица да изкарат зимните месеци като им е осигурена ежедневно топла храна.