Йовчев: Борисов знае кой му сготви кашата и кой му я сипа на главата
Йовчев: Борисов знае кой му сготви кашата и кой му я сипа на главата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Бойко Борисов знае кой му сготви кашата и кой му я сипа на главата - така вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев образно коментира пред bTV скандала, избухнал през 2011 г. след разпространението на записа на разговора между Бойко Борисов и тогавашния шеф на Митниците Ваньо Танов по повод бизнесмена Мишо Бирата.

Йовчев взе отношение по темата в светлината на новия скандал, определен от лидера на ГЕРБ като „българския Уотъргейт", разразил се, след като журналистката Кристина Патрашкова съобщи за запис на разговор между Борисов, Георги Първанов и Румен Петков, който обаче не е разпространен.

Йовчев, който се раздели с поста на председател на ДАНС след скандала с Мишо Бирата, обясни, че докато тогава е имало законно подслушване на Ваньо Танов, в момента „държавата няма абсолютно нищо общо, ако е имало някакво подслушване".

„Искания за подслушване нито за Борисов, нито за Първанов, нито за Петков, не са изготвени. Такава информация не е постъпвала в МВР. По принцип няма такава информация подобна на отразената в медиите", подчерта вътрешният министър и се обърна към бившия премиер Борисов с думите: „Ако си скочил в блатото, не се опитвай да омажеш всички с кал, за да изглеждаме еднакво мръсни всички в очите на хората."

Цветлин Йовчев увери, че в момента има гаранция за контрол върху всички технически средства. „Категорично опозицията не е подслушвана, не се подслушва и няма да се подслушва", посочи още той.

Все пак вътрешният министър призна, че в България има „доста хора, които имат ресурс, достатъчно средства да организират такова подслушване". „Ако разбира се има такива сигнали, трябва да има разследване - няма как да се проверят общи приказки като „мен ме подслушват", подчерта силовият министър.

Йовчев: Дишам по-леко

Вицепремиерът посочи като най-голям успех на управлението в своя ресор „овладяването на кризата с нелегалните имигранти" и призна, че заради това „диша по-леко". „Това е най-тежката криза за България през последните години", изтъкна Цветлин Йовчев.

Той отново застана зад традиционната си теза, че „прибързана и непремерена оставка ще бъде много страшна за страната", и попита какво щеше да се случи, „ако в пика на кризата с нелегалните имигранти, трябваше да се сформира служебно правителство".

Аз имам визията какво трябва да направим, стъпка по стъпка, докъде ще стигнем не е важно, допълни още министърът.

Набези срещу парламента

Министър Йовчев защити тезата, че все още съществува необходимост от заграждения и сериозна полицейска охрана на парламента, защото „имаше много хора, които искаха да направят погром в парламента и желанието им не беше реализирано".

„Все още има хора, които имат готовност и мислят в посока за атака на парламента - докато има такава готовност и нагласи, ще има охрана", категоричен бе министърът и заяви, че когато ситуацията се промени, самият той ще бъде първият, който ще поиска да се свалят загражденията пред парламента.

Той продължи с коментар на протестите и изрази разочарование, че българите не могат да се обединят около истински важните неща. „Мислите ли, че „Кой?" е сериозният въпрос, който трябваше да се зададе в България? Той възникна около едно назначение, което по един или друг начин беше променено в рамките на два дни. Протестите възникнаха на основата на предположение, че заради едно назначение правителството ще работи непрозрачно. Тези очаквания не мисля, че се оправдаха", коментира Цветлин Йовчев.

Стил „Сидеров"

Вътрешният министър коментира сдържано поведението на Волен Сидеров на летище Варна, когато лидерът на „Атака" се нахвърли и върху полицай. „Обезпокоен съм, това не е, което трябва да се случва", каза само той и оправда лаконизма си с това, че стилът му на говорене е такъв.

„Голяма част от служителите на МВР са почтени хора и се гордея, че имам възможност да работя с тях", допълни още Йовчев.

„Петното" на жълтите павета

Вътрешният министър беше категоричен, че когато Бисер Миланов, известен като Петното, е повикал полиция заради екипа на bTV, който проверяваше защо лидерът на Национално движение „Свобода" и свитата му са окупирали частен имот и отказват да плащат наем, „служителите са реагирали, както биха реагирали при всеки друг случай".

Показния му арест само два дни по-късно Йовчев обясни със „събраната междувременно информация по другите му случаи" - закана за убийство от месец юли.

Миланов беше арестуван от спецчасти пред очите на десетки полицаи. „Когато с него има хора, които са агресивни, и когато се очаква да бъде оказана съпротива, тогава се ползват структурите „Кобра", обясни вътрешният министър.

Той нарече спекулативни твърденията, че премиерът Пламен Орешарски се е срещал с Бисер Миланов през лятото. Петното и компания първоначално заявиха позиция срещу кабинета, а след това се присъединиха към участниците в т. нар. диалог с гражданите, на който в Министерски съвет присъстваха само граждани и организации, които подкрепят правителството.