Безсрочен протест във Вълкосел
Безсрочен протест във Вълкосел / Дарик - Благоевград, архив
Безсрочен протест във Вълкосел
69550
Безсрочен протест във Вълкосел
  • Безсрочен протест във Вълкосел

Над 2000 тютюнопроизводители от населените места в община Сатовча протестираха край село Вълкосел днес.

Към бунта на селския площад дойдоха хора от Рибново, Годешево и други райони. Недоволни от забавената изкупна кампания на тютюна и предлаганите от фирмите-прекупвачи ниски цени за реколтата - 5 лева за килограм, протестиращите запалиха демонстративно мухлясъли вече низи", информира кметът на Вълкосел Рамиз Булюков.

"Хората в селото заплашиха, че няма да пускат децата си на училище, до решаване на проблема с фирмите, които умишлено купуват на по-ниски от миналогодишните цени, въпреки, че тютюнът е с добро качество. Има картелно споразумение между тях, а в същото време жителите са изправени пред глад и мизерия. 95 процента от хората тук се препитават от тютюна, това не е бизнес, а начин за оцеляване с къртовски труд. Аз съм против това децата да не посещават училище, но родителите наистина нямат пари, нали трябва поне два лева да им дадат за закуска и обяд", коментира кметът Булюков, който е бивш учител във Вълкосел.

"Нашето село е първенец по производство на тютюн в цяла България. Средно по 600 тона произвеждат местните, чиято численост е 2 800 души. Над 400 са възпитаниците в селската гимназия, има и 120 деца в предучилишщна възраст. Жалко, че ако държавата не вземе спешни мерки, този район ще се обезлюди", каза с болка Рамиз Булюков.

Тютюнопроизводителите са категорични, че протестните им действия остават безсрочни. Готвят се да блокират пътя за Гоце Делчев и към ГКПП - Илинден.

Интервю с кмета на Вълкосел Рамиз Булюков чуйте в звуковия файл