В ЦДГ Слънчице събират стари играчки
В ЦДГ Слънчице събират стари играчки / ЦДГ 10

От детска градина №10 "Слънчице" в Добрич обявяват акция за набиране на стари детски играчки. Събраните играчки ще станат част от музей, който ще бъде оформен в библиотеката на детското заведение. Той е част от дейностите по двугодишен проект - "Общия език на играчките", който учебното заведение изпълнява по програма "Учене през целия живот" - секторна програма Коменски. Партньори на добричлии са екипите на детски градини от 5 страни - Турция, Хърватска, Словения, Норвегия и Латвия.

Музеи на играчката ще се изградят във всяка от градините - партньори. В Добрич, идеята на екипа е дарените от собствениците интересни предмети да бъдат предложени на Регионален исторически музей Добрич за по-нататъшно съхранение и излагане. Акцията за събиране на стари играчки ще продължи до края на месец март.

По проекта родители, деца и учители си припомнят как са изглеждали играчките преди, научават как изглеждат сега по света и се учат да правят свои играчки. Вече са проведени работни срещи в Турция и Хърватия. Деца и родители от групите на ЦДГ №10 са направили собственоръчно играчки, които са разменени с тези на децата от Латвия, разказаха от екипа на проекта.

В ЦДГ "Слънчице" събират стари играчки
netinfo

Предстои да се организират клубове на играчката - във всяка група, в които ежеседмично ще се провеждат срещи с родителите. Планирани са и уикенди на родителите, в които те да си припомнят стари игри, които знаят от своето детство или от своите майки и татковци, баби и дядовци. Всички продукти на проекта "Общият език на играчките" ще бъдат качени в Е-twinning, ще се създаде и виртуална книга за впчатления.

Проектът "Общият език на играчките" вече си има и свое лого и то е дело на възпитаничка на добричката градина - Петя Димитрова. Рисунката на веселото влакче е избрана от комисия в Добрич, съставена от професионален художник, журналист и дизайнер, след което е оценено от чуждестранните партньори.

В ЦДГ "Слънчице" събират стари играчки
netinfo