НАП ще работи под мотото Спестете си среща с нас
НАП ще работи под мотото Спестете си среща с нас / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
От догодина ще подаваме данъчните си декларации онлайн чрез ПИК код?
69514
От догодина ще подаваме данъчните си декларации онлайн чрез ПИК код?
  • От догодина ще подаваме данъчните си декларации онлайн чрез ПИК код?

Националната агенция за приходите предлага от 1-ви януари догодина физическите лица да могат да подават данъчната си декларация чрез ПИК код. Нужни са законодателни промени, но има и технически предизвикателства, заяви говорителят на ведомството Росен Бъчваров, при представяне на данъчно-осигурителната кампания за 2014-та година.

Мотото на тазгодишната кампания е „Спестете си среща с НАП" и залага на плащането на данъчните задължения по електронен път.

До момента НАП е издала над 150 хиляди ПИК кодове, с които най-често се търси информация за данъчно-осигурителната сметка. Идеята на агенцията е същият код да може да се използва за подаване на годишната данъчна декларация онлайн, обясни Росен Бъчваров: „Смятаме, че ще получим политическа подкрепа за изменение в закона, но има не само законодателни, но и някои технически предизвикателства, с които трябва да се справим в оставащите 11 месеца до края на годината".

До 30-и април всички, с изключение на лицата, печелещи само от трудов договор, трябва да подадат декларация и да платят дължимия данък. Лицата с доход от авторски договор или хонорар ще платят една четвърт от данъка си за миналата година, тъй като не е бил удържан през последните три месеца на годината.

Според Росен Бъчваров не е изключено тази промяна в авансовото удържане на данъка да бъде преосмислена от финансовото министерство, но на този етап тя засяга около 100 хиляди души. Най-лесният начин за довнасяне на този данък е системата за онлайн разплащане на НАП.

„Тя работи на принципа да имате регистриране дебитна или кредитна карта. Регистрацията е безплатна и използва софтуерните възможности на системата за разплащане, която е популярна в България - ePay", обясни Бъчваров.

През тази година хората ще могат да заявяват и задълженията си към пенсионния фонд като приоритетни в единната сметка. Самоосигуряващите се лица трябва да подадат декларация образец номер 6 до края на април, а юридическите лица да декларират и внесат данъка върху печалбата до края на март.