15-годишно момче почина след пневмония в Пазарджик
15-годишно момче почина след пневмония в Пазарджик / снимка: Sofia Photo Agency, архив

15-годишно момче от Пазарджик е починало от бързо протекла пневмония. Смъртта на деветокласника е настъпила внезапно, момчето е починало в дома си, докато е спяло. Предварителната информация от направената аутопсия в Областната болница сочи, че вероятната причина за леталния изход е бързо протекла пневмония, заради уплътняването на белите дробове.

По мнение на специалисти този род пневмонии не се чуват на слушалки и много често лекарите предприемат стъпки за лечение от грип. Сега се чакат резултатите от допълнителните изследвания от София и хистологичните изследвания, за да стане окончателно ясно каква е причината за смъртта на непълнолетния. Взети са и проби за отравяне. Липсвала патология за развитието на грип.

По данни на Здравната инспекция в момента може да се потвърди само, че са взети проби и е извършена е аутопсия. Директорът д-р Фани Петрова е категорична, че докато не излязат резултатите, не може да се каже каква е причината за смъртта на момчето.

В Пазарджик са разпространяват две основни версии за трагедията. Първата е, че ученикът е починал от бързо развиващ се грип, който е поразил всички органи. Другата версия е реакция на организма към наркотик или друг химикал.

По данни на майката момчето й не е пиело лекарства, оплакало се е от главоболие, но не е взело лекарства. 15-годишното момче е ученик в Езиковата гимназия в Пазарджик.

Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания се увеличава постепенно, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. По мнение на общопрактикуващи лекари толкова много болни за последния месец в областния град не е имало от години. Джипитата не могат да си обяснят защо все още няма грипна епидемия в града, като мярка за превенция за разрастване на заболяването. Към момента болните са 191 на 10 хиляди души по данни на Инфекциозното отделение в областната болница. Всички възрастови групи са еднакво засегнати, като по-висока заболеваемост се наблюдава във възрастовата граница от 30 до 64 години.

Други новини от Пловдив