Повече от половината солариси все още не били в движение
Повече от половината солариси все още не били в движение / DarikNews.bg, архив

Повече от половината автобуси на компания „Градски транспорт“ не са в движение. Дружеството разполага със 187 возила, като 110 от тях не са по варненските улици поради различни причини. В това число се включват и 43 от новите Солариси, тъй като те все още не са минали технически преглед. Това заяви началникът на автобусна дейност във Варна Борислав Танев, който беше сред протестиращите служители на общинското предприятие днес пообяд.

„Причината за забавянето на прегледа на новите автобуси е късната доставка на консумативи и материали като филтри и масла. Прегледът трябва да се направи преди изминаването на 5000 километра, като голяма част от новите автобуси вече се доближават до тази цифра. Ако километрите бъдат превишени, а прегледът все още не бъде осъществен, гаранцията им ще се загуби“, разясни Танев.

Той изрази надежда до 10 дена проблемът да бъде разрешен. По негови думи екипът от техници прави всичко възможно да се приключи в най-кратки срокове. Освен новите возила, извън строя са около 40 стари автобуса, които предстои да бъдат ремонтирани.

Танев допълни, че наличните Икаруси вече няма да изпълняват курсове и са бракувани, с което бройката на действащите в момента автобуси на „Градски транспорт“ е едва 77. Въпреки това Танев увери, че няма проблем с изпълнението на графика и наличните возила успяват да смогнат с изпълняването на курсовете.