Нито един случай на боеве с кучета за 2013-та
Нито един случай на боеве с кучета за 2013-та / dariknews.bg/архив

Няма регистрирана нито една преписка или дело за провеждане на организирани боеве с кучета в Пловдив. Това каза за Дарик, говорителят на Районна прокуратура Пловдив, прокурор Атанас Илиев.

От Защитната организация „Четири лапи” констатират все повече случаи на кучешки боеве в страната. Те наблягат на необходимостта от изменение на новия Наказателен кодекс.

Боевете с кучета е добре организирана престъпна дейност.Новият Наказателен кодекс на практика декриминализира тези случаи, а тежки наказания трябва да има, защото те имат възпитателна цел, коментира за Дарик, Явор Гечев от „Четири лапи”.

През пролетта на 2011 г. Народно събрание прие промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до 3 години затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. за убийство и осакатяване на животно, както и затвор до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за организиране и участие в боеве с животни. С приетите промени крайните форми на насилие над животни вече се разследват от полицията и прокуратурата, които имат много по-широки правомощия.

В сегашния Наказателен кодекс обаче се предвижда присъда от до 3 години за организиране на  боеве и едва до 2 години лишаване от свобода  за проява на жестокост към животно.

Последният регистриран случай на насилие над животни е от вчера от Ботевград, където непълнолетни тренират питбул върху бездомно куче. Преди дни, качен в Интернет видеоклип от Варна предизвика остра обществена реакция. В него се вижда как мъж тренира питбула си за бой с улично беззащитно куче. От „Четири лапи” вече са изпратили жалба до Прокуратурата, която е изискала проверка по тези случаи.