Илияна Йотова: ЕС дава 10 млрд. евро за борба с младежката безработица и оцеляване на бездомници
Илияна Йотова: ЕС дава 10 млрд. евро за борба с младежката безработица и оцеляване на бездомници / БГНЕС, архив
Илияна Йотова: ЕС дава 10 млрд. евро за борба с младежката безработица и оцеляването на бездомниците
69361
Илияна Йотова: ЕС дава 10 млрд. евро за борба с младежката безработица и оцеляването на бездомниците
  • Илияна Йотова: ЕС дава 10 млрд. евро за борба с младежката безработица и оцеляването на бездомниците

Четири милиарда евро ще отпусне Европейският съюз за бездомници през следващия програмен период, съобщи във Велико Търново евродепутатът от групата на Партията на европейските социалисти Илияна Йотова. Това е едно от нещата, постигнати от ПЕС през изтеклия мандат на Европейския парламент. Този фонд ще бъде разпределян между държавите-членки, за да бъдат нахранени и облечени хората без покрив над главата.

„Тук не говорим да се строят убежища или домове за настаняване, които трябва да са приоритет на съответните страни. Говорим за физическото оцеляване на тези хора”, коментира Илияна Йотова. По думите и бездомниците стават все по-честа картина в европейските държави. Преди всичко се забелязват бездомни деца, които просят на улицата. Тя съобщи, че около 120 милиона европейци са на прага на социалното изключване и бедността.

Илияна Йотова добави, че най- големият пробив, който ПЕС е направила през изминалия мандат, е свързан с младежката безработица. През следващите две години държавите-членки на Европейския съюз ще си разпределят 6 млрд. евро за заетост на младежта. България има квота от 100 милиона евро първоначална вноска, с която да подпомогне този процес. Това означава, че всеки млад човек до 29 години, който е завършил образование и първите 4 месеца не е успял да си намери работа, ще бъде подкрепен от държавата.

„Ако нещо наистина застрашава сериозно ЕС, това е бъдещето на младите хора в Европа. Изключително бързи са темпове на нарастване на младежката безработица. В страни като Испания говорим за 50%. Беше направена много сериозна кампания в Европа. Тази политика трябва да стане общоевропейско законодателство и се надяваме до края на 2014 година да бъде факт във всяка една от държавите -членки”, посочи още Илияна Йотова.

Чуйте я в звуковия файл.

Като много труден оцени отминалия мандат на Европейския парламент евродепутатът. “През този период Европа  изпадна в тежка икономическа и финансова ситуация, с каквато европейските граждани отдавана не се бяха сблъсквали. По мнение на експерти трябва да минат още 20 – 25 години, за да може стандарта на европейците да се върне такъв, какъвто е бил преди 2008 година. Това е тежка диагноза за това в какво състояние се оказаха дори и най-богатите страни. През всичките тези години се сринаха буквално пред очите ни доста от техните социални системи. Срина се икономиката, затвориха се заводи. Масовата безработица достигна такива проценти и размери, каквито много отдавна не бяха отбелязвани. От тази ситуация пострадаха най- вече младите хора, които бяха уволнявани от работа. В някои държави- членки млади момичета, на които предстои брак и раждане на деца, не бяха вземани на работа. Освен това не се признават годините на майчинство за пенсионния стаж. Единственият отговор, който даваха европейските институции, беше съкращение на работни места, ограничение на бюджетите, наказания за тези, които прекрачват вътрешните дефицити, съкращаване на социални придобивки, на социални помощи. Тези мерки не само не подпомогнаха излизането от кризата, но и вкараха Европа в едно по-голямо буксуване и тъпчене на едно място”, посочи Илияна Йотова.