Одобриха окончателния проект за ПУП на сухоземната част от „Южен поток”
Одобриха окончателния проект за ПУП на сухоземната част от „Южен поток” / Дарик Варна, архив

Съветниците от комисията по архитектура одобриха окончателния проект за ПУП и план за застрояване на сухоземната част от газопровода „Южен поток”. Тя обхваща територията от компресорната станция на „Паша дере” до границата на землището на Община Варна. Площадката, която е разположена в горски фонд, обхваща 300 декара и включва приемен терминал и компресорна станция.

Главният архитект на Варна Петър Йорданов обясни, че според екологичната оценка на обекта нивата на звука и нискочистотния шум от съоръженията няма да превишават допустимите.

По настояване на главния архитект на кв. „Аспарухово”, в района на който попада обектът с национално значение, съветниците включиха в решението си препоръка към Националния експертен съвет да се разгледа предложение пътищата до площадката да бъдат съобразени с трасетата по Общ устройствен план. Арх. Виктор Бузев изрази опасения, че тежките машини, които ще се движат в района, ще повредят асфалтовите настилки. От екипа проектанти, работили по проекта, обясниха, че в документа е заложено да се ползват само вече съществуващи черни пътища. Стана ясно още, че до площадката има предвидена пътна връзка, която се включва в пътната мрежа.