Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров
Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров
69293
Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров
  • Цацаров поиска имунитета на Волен Сидеров

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на „Атака" Волен Сидеров.

Причината е инцидентът на летище Варна, при който Сидеров и негови съпартийци нападнаха гражданин, направил им забележка, и полицай.

От прокуратурата посочват, че хулиганството на Сидеров показва неговото явно неуважение към обществото, а освен това той се е съпротивил и на органите на реда.

Още вчера от Районна прокуратурата Варна счетоха, че Сидеров е извършил престъпление с действията си на местното летище. Обвинителите от Софийската градска прокуратура, които се занимават с делата срещу хора с имунитет, са се съгласили с това становище.

Искането за сваляне на имунитета е изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Искането на главния прокурор е внесено след предложение на Софийска градска прокуратура, според което:

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък. По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия".

Председателят на парламента Михаил Миков от своя страна е предоставил на народния представител искането, за да се запознае с него и с оглед възможността в определения 14-дневен срок да заяви писменото си съгласие по искането.

14-дневният срок е минималният срок по действащото законодателство, в рамките на който на засегнатото лице е предоставена възможността да се запознае с искането, да прецени неговата основателност, както и коя от законовите възможности да използва. При условие, че не постъпи писмено съгласие от народния представител, след изтичането на срока искането ще бъде разгледано от парламента съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

По обяд до Съдебната палата бяха организирани 2 шествия - едното в подкрепа на Сидеров, а другото с искане за снемане на имунитета му.

Симпатизантите на „Атака" пристигнаха в 12 часа при Съдебната палата, където специално за митинга беше издигната сцена, а от няколко колони звучаха патриотични песни.

По същото време, по което прокуратурата обяви, че е поискала имунитета му, Волен Сидеров застана пред около 150 негови привърженици, за да им каже как това е опит за натиск и поръчка към главния прокурор от страна на всички големи политически партии, които бяха сравнени с различни животни.

„Сега искат моя имунитет, искат да нахранят хищниците, които са отворили големи усти като крокодили и искат да разкъсат Сидеров. Не се радвайте, папагали, не се радвайте хлебарки и нощни пеперуди, хиени, които непрекъснато тичат задъхани. Какво се случи във Варна? Едно лице тръгна да ме обижда в лицето, наричаше ме простак, боклук и ми се заканваше. Вместо да ми съдействат обаче, полицейски служители във Варна започнаха да блъскат, да бутат и да употребяват груба сила срещу мен и още 11 души - народни представители от „Атака", коментира лидерът на националистите.

Междувременно на отсрещния тротоар срещу Съдебната палата се събраха сравнително малко души, искащи Волен Сидеров да остане без имунитет. Сред тях бяха Найо Тицин с усмирителна риза и маска с лика на лидера на „Атака", както и млада жена, чийто плакат анти-Сидеров беше скъсан от участниците в другия митинг.

„Човек като него трябва да бъде вързан най-малкото с усмирителна риза или в краен случай да бъде с отнет имунитет", коментира Тицин.

„Срам ме е от това, че има толкова агресивни хора в България, които подкрепят един агресивен народен представител. На г-н Сидеров не му се случва за първи път да действа по този начин", обясни една от присъстващите на протеста срещу лидера на „Атака".

Шествието на Сидеров после обиколи и няколко централни Софийски улици в близост до площад Славейков.

От Столична община разясниха за Дарик, че разрешение за митинга не е имало.