Сметната палата откри несъответствия в декларациите на висши държавници
Сметната палата откри несъответствия в декларациите на висши държавници / снимка: Sofia Photo Agency
Сметната палата откри несъответствия в декларациите на висши държавници
69270
Сметната палата откри несъответствия в декларациите на висши държавници
  • Сметната палата откри несъответствия в декларациите на висши държавници

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е пропуснал да декларира вземания в размер на повече от 173 000 лева. Това става ясно от данни на Сметната палата за несъответствията в имуществените декларации. 50 000 лева от вземанията на Господинов са от физическо лице, а останалите – от юридическо.

Владимир Тошев от ГЕРБ пък е забравил да декларира апартамент и гаражна клетка на груб строеж в София, но притежавани от съпругата си. Повечето несъответствия в имуществените декларации са именно свързани с имущество на съпрузите на лицата, които са задължени да подават декларации.

Сред останалите, които имат пропуски в имуществените си декларации, са Георги Борисов от БСП, който е напуснал парламентарната група на червените през юли миналата година. Той е подал и встъпителна, и финална декларация, но е пропуснал да декларира недовършен апартамент и други имоти във Варна, както и офис и сгради с близо 1000 кв. метра застроена площ в Девня.

Голяма част от депутатите и зам.-министрите, които имат пропуски в имуществените си декларации, са пропуснали имоти или участия във фирми на своите съпруги и съпрузи.

Служебният министър на отбраната Тодор Тагарев е направил подобна грешка, като не е декларирал участието на съпругата си в две фирми в София.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков е пропуснал дяловете на съпругата си в фирма, както и зам.-служебният министър на труда и социалната политика Ваня Стойнева, въпреки че в наименованието на едно от на дружествата, в които участва съпругът й, участва и фамилното име на семейството.

Зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов не е декларирал притежание на нива в община Ветово, както и апартамент в Русе, както и данни за съпругата си за притежавани дялове в дружества, част от които прехвърлени именно от него.