Има данни за престъпление от общ характер, извършено от Волен Сидеров
Има данни за престъпление от общ характер, извършено от Волен Сидеров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сидеров влязъл в словесен сблъсък в самолета с културното аташе на Франция
69267
Сидеров влязъл в словесен сблъсък в самолета с културното аташе на Франция
  • Сидеров влязъл в словесен сблъсък в самолета с културното аташе на Франция

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров е участвал в инцидент на летището във Варна. Предполага се, че Сидеров се е нахвърлил върху пътник, направил му забележка за непристойно поведение. Пострадал е и полицай, който се опитал да усмири депутата.

От прокуратурата уточниха, че на този етап делото се води срещу неизвестен извършител и все още депутатите не са били разпитвани.

Инцидентът се разиграл вчера вечерта. Сидеров отишъл във Варна, за да участва в митинг срещу областния управител на града Иван Великов. Още по време на полета лидерът на„Атака” влязъл в словесен сблъсък с културното аташе на Франция. Когато млад мъж се намесил и опитал да прекрати спречкването, гневът на депутатите от партията се излял и върху него. Разпрата продължила и в автобуса, транспортиращ пътниците от самолета до летището, където се стигнало и до физическа разправа.

Макар и засега да не е ясно със сигурност дали Сидеров е нанасял ударите, установено е, че лидерът на „Атака” е бил там, уточни говорителят на главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова. „Назначени са две съдебномедицински експертизи. Със сигурност можем да кажем, че участие е взел Волен Сидеров”, обясни тя.

След като скандалът се разгорещил отново и в самото летище дошъл и полицай, който да разтърве участниците. Депутатите от „Атака” обаче решили да търсят саморазправа и с него.

„Полицаят се появява в момент, в който се е опитал на практика да предотврати последваща саморазправа. В този момент е бил ударен”, обясни Арнаудова.

Пострадалият полицай си е извадил медицинско веднага след нападението. Досъдебното производство се води за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице. В случай, че се съберат достатъчно доказателства за повдигане на обвинения трябва първо да бъде отправено искане за сваляне на имунитета на Сидеров или на друг депутат от „Атака”.

Районната прокуратура на Варна е счела, че Волен Сидеров е извършил престъпление от общ характер. Делото обаче е изпратено до Софийската градска прокуратура, която се занимава с лица с имунитет.

От тук нататък прокурорите трябва да решат дали са съгласни със становището на техните варненски колеги и да преценят дали трябва да бъде свален имунитета на Сидеров. Искането трябва да бъде направено от главния прокурор Сотир Цацаров, а лидерът на „Атака” може да реши дали да го даде доброволно или да остави депутатите да гласуват снемането му.