Изобретиха комплект Умен сън
Изобретиха комплект Умен сън / снимка: Guliver/Getty Images

Американска компания изобрети комплект от сензори за спалня, които контролират лампа с различни цветове на светлината, за да събужда хората в най-добрия момент, съобщава Би Би Си. Компанията Withings направи премиерата на системата за "смарт сън" Аура в навечерието на електронно шоу в Лас Вегас.

Едната част от комплекта се поставя под матрака, а другата изследва средата в спалнята. Това е първата от десетки други джаджи, свързани със съня, които ще бъдат представени в Лас Вегас.

Системата Аура се състои от три части. Сензорът с мека повърхност, който се поставя под матрака, записва движенията на тялото, дихателните цикли и сърдечния ритъм. Друго устройство, което се поставя до леглото, има сензори, които изучават нивата на шум, температурата в стаята и светлината. Това устройство има часовник, високоговорител за алармата и диодна лампа. Приложение за смартфони контролира системата и съобщава на спящия как е преминала нощта.

Светлината променя цвета си от синьо към жълто и червено през нощта на базата на изследване, според което различните светлинни вълни могат да повлияят на секрецията на определени хормони.

От НАСА са изследвали феномена и разкриха, че имат планове да поставят система за промяна на цветовете на светлината в Международната космическа станция през 2016 г.

Очаква се системата на Withings да струва около 299 долара.

Наскоро "Филипс" пусна на пазара подобен конкурент на същата цена. Системата Wake-up Light имитира промяната на условията при изгрев от червена до ярко жълта светлина в течение на половин час преди да зазвучи звуковата аларма, но тази система не наблюдава самите спящи хора.

Друго изобретение за сън е Sensible Baby- сензор, поставен в пижамата на бебето, който проследява температурата, ориентацията и движенията на детето. Sleepow е възглавница, която пуска тонове с различни честоти на всяко ухо, улеснявайки почивката.