Десетилетия ще са необходими, за да се справи България с демографската криза
Десетилетия ще са необходими, за да се справи България с демографската криза / снимка: БГНЕС
Ще са необходими десетилетия България да се справи с демографската криза
69225
Ще са необходими десетилетия България да се справи с демографската криза
  • Ще са необходими десетилетия България да се справи с демографската криза

Все повече майки в тийнейджърска възраст не успяват да износят децата си, сигнализираха от фондация „Нашите недоносени деца”. Инициативата „Бебе на годината” пък отчете драстичен спад на раждаемостта и увеличаване на двойките с репродуктивни проблеми. Десетилетия ще са нужни на България да се справи с демографската криза, посочи д-р Антония Григорова, автор на инициативата „Бебе на годината”.

За пореден пък участниците в инициативата „Бебе на годината” посочиха сериозния проблем с ниската раждаемост в страната. Според данните България държи средни нива на раждаемост за Европа. Независимо от това, ако през 1950 г. са били родени 150 000 бебета, то през изминалата 2013 г. броят им е 60 000.

Намаляват сериозно жените в детеродна възраст, заради икономическата миграция и влошения здравен статус. Семействата не се решават да гледат повече от едно дете, коментира д-р Антония Григорова. От сдружение „Зачатие” посочиха, че в момента в България има 145 000 семейства с репродуктивни проблеми. Нина Николова от фондация „Нашите недоносени деца” отчете и още една тревожна статистика.

Представител на здравното министерство съобщи, че тази година норвежки финансов фонд ще даде 10 млн. евро за преодоляване на репродуктивните проблеми в България. Освен това министерството обеща да бъдат възстановени процедурите по женска консултация и да се създадат специализирани кабинети за репродуктивни проблеми и недоносени бебета.

На 1 януари 2014 г. са проплакали 96 бебета в страната, от тях две двойки близнаци. Бебе на годината е малката Сияна, родена в Стара Загора. Тя е второ дете на майката Силвия Петкова. Орисник на малката Сияна ще е здравният министър Таня Андреева, която обаче не присъства на представянето на първото бебе на 2014 г.