Ford изкарва електромобилите на слънце
Ford изкарва електромобилите на слънце / снимка: Guliver/Getty Images

Американският автомобилен производител "Форд" (Ford) обяви в четвъртък, че ще представи прототип на електрически автомобил, чиято батерия се зарежда с помощта на фотоволтаичен панел, инсталиран на покрива му.

"Вместо да дърпа енергия за батерията от електрически контакт, концептът (Ford C-MAX Solar Energi Concept) използва слънчевата енергия", се казва в изявление на компанията, цитирана от АФП.

За да намали времето, необходимо за зареждане на батерията, се използва специален концентратор на светлината, който "работи като лупа и насочва светлината върху слънчевите панели на покрива", обясняват от Форд, пише БГНЕС.

Според компанията тази технология позволявала да се събере толкова енергия от дневната светлина, колкото от четиричасово зареждане от класическата електрическа мрежа. В същото време концептуалният автомобил не е оставен без традиционния за електромобилите контакт за връзка с външно зарядно устройство.

Прототипът, разработен в сътрудничество с Технологичния институт в Джорджия, ще бъде изложен на Международния салон за електроника (International Consumer Electronics Show (CES), който може да се посети следващата седмица.

Международното изложение за потребителска електроника се провежда всяка година през януари в Лас Вегас, щата Невада, САЩ.

Тестове при различни условия, които възпроизвеждат реални ситуации, ще бъдат направени едва след това. Те трябва да покажат дали концентраторите на покрива на електроколите могат да бъдат действително пуснати в производство.

Компанията Форд е продала над 85 000 електрически и хибридни коли през 2013 година.

Този тип превозни средства набира популярност, но тяхното развитие е ограничено, включително и заради липсата на специални места за зареждане, пише АФП.

Добивът на електрическа енергия от слънцето вече може да се реализира индивидуално от много домакинства, които имат достъп до небесното светило. Развитието на технологиите, спадането на цената на фотопреобразувателите, борбата за повишаване на техния коефициент на полезно действие (КПД) и очаквания пробив в технологиите за съхраняване на електроенергия вероятно ще промени съотношението на силите между монополистите на енергопазара и малките потребители.