2013 година е била рекордно гореща в Австралия
2013 година е била рекордно гореща в Австралия / снимки: БГНЕС

2013 година е била рекордно гореща в Австралия. Това е най-горещата вълна, която някога е била регистрирана на континента, съобщава Би Би Си.

Температурите са били с 1,2 градуса по Целзий по-високи в продължение на дълго време. Това е най-горещото лято от 1910 г. насам. 2013 е била и годината с най-топлата зима.

Затоплянето на климата в Австралия следва тенденциите по целия свят. Повишението на температурите се дължи до голяма степен на парниковите газове. През последните 10 години в Австралия е имало само една година, в която температурите не са били по-високи от средните.

"Затоплянето на климата в региона на Австралия прилича до голяма степен на това в световен мащаб. Миналата година показва, че тенденцията продължава", заяви Метеорологичното бюро на Австралия в годишния си доклад.

2013 година е била рекордно гореща в Австралия
netinfo

През 2013 г. регионът на Сидни преживя най-опустошителните пожари от 1968 г. до сега, причина за които са рекордните горещини, сухата зима и ранната пролет.

"Значително затопляне се отбелязва от около 1950 г. и това е в съответствие с глобалното затопляне", се казва в метеорологичния доклад, цитира от Би Би Си и БГНЕС.

Тези новини не са в полза на австралийското правителство, защото консервативното управление не прави достатъчно, за да пребори климатичните промени, съобщава Джон Донисън от Би Би Си.

Наскоро министрите прекратиха финансирането на редица организации, които изследват глобалното затопляне. Администрацията обеща да премахне данъка върху въглеродните емисии.