Паметникът на Асеневци отново осъмна изрисуван с графити
Паметникът на Асеневци отново осъмна изрисуван с графити / снимка: DarikNews.bg, архив
Паметникът на Асеневци отново осъмна изрисуван с графити
69197
Паметникът на Асеневци отново осъмна изрисуван с графити
  • Паметникът на Асеневци отново осъмна изрисуван с графити

Паметникът на Асеневци във Велико Търново отново беше поруган от вандали. Монументът осъмна нашарен с нови графити само ден, след като беше основно изчистен от предишните рисунки по него.

Каменните скулптури са обрисувани още повече, като неизвестните автори са използвали червена, черна и синя боя. По стените на паметника отново са изписани провокативни надписи.

Знаковият за града монумент в местността Боруна стана обект на вандалски прояви дни преди Нова година. Община Велико Търново предприе мерки за своевременното отстраняване на надписите и рисунките, като за проявата бяха сезирани и органите на реда.

В акцията по почистването на 31 декември участваха около 20 души - художници и доброволци, които напълно изчистиха монумента с разредители и водоструйка.

Тази сутрин, обаче, паметникът осъмна отново в графити. По-рано днес кметът Даниел Панов разпространи позиция, в която осъди деянието. Заместникът му по културата Ганчо Карабаджаков съобщи, че спешно се монтират камери за видеонаблюдение около паметника. Общината предприема извънредни мерки, за да се сложи край на вандалските прояви. Районът ще бъде осветен, сезирана е полицията, подчерта той.

Залагаме и други капани и искам да предупредя тези хора, че вече става опасно да се забавляват по този начин, каза Данчо Карабаджаков, който е сред изявените български художници.

„Използвани са алкидни и акрилни бои, но явно тези, които са се забавлявали по този начин, нямат особен талант. Нито посланията им съдържат някакъв смисъл, нито нарисуваното. Предполагам, че понеже първият път им се размина безнаказано, затова са си позволили, но няма да имат възможност за трети път", каза още Карабаджаков.

Заместник-кметът на Велико Търново припомни, че законът предвижда глоба до 10 000 лева за тези, които оскверняват паметници на културата и настоя за по-радикални мерки към хора, които не носят ценности и нямат морал.

В следобедните часове активисти от младежката организация на ГЕРБ от старата столица почистваха паметника.

Други новини от Велико Търново