Майчинството се вдига на 340 лева, пенсионерите плащат левче при личния лекар
Майчинството се вдига на 340 лева, пенсионерите плащат левче при личния лекар / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес минималната работна заплата се увеличава с 30 лева и става 340 лева. До същия размер се вдига и обезщетението, което майките получават през втората година от майчинството. В сила влизат новият период за изчисляване на майчинството през първата година от отглеждането на детето и по-високите детски добавки за второ дете, които вече са 50 лева. От днес пенсионерите ще заплащат по 1 лев, когато посещават личния си лекар.

С новото увеличение на минималната работна заплата общият й ръст през последните 2 години и 4 месеца достига 100 лева или 41 процента спрямо размера й от 240 лева.

Колкото до майчинството през втората година от отглеждането на детето, то е увеличено с общо 100 лева в рамките на шестте месеца от мандата на новото правителство, след като беше замразено през целия мандат на кабинета Борисов.

От днес майчинството през първата година след раждането се изчислява на базата на последните 18 месеца, предхождащи месеца на излизането в болнични поради бременност и раждане. Досега периодът беше 24 месеца.

Въвежда се и диференциран подход при определяне размера на детските добавки, според поредността на детето - за първо дете се запазва размерът от 35 лева, за второ добавката вече е 50 лева, а за всяко следващо отново 35 лева. Месечната помощ за дете с увреждане също се увеличава - от 217 на 240 лева.

През тази година пенсионерите ще плащат само левче, когато посещават личния си лекар. За всички останали потребители се запазва таксата от 2,90 лв.