17 жертви след терористична атака на гарата във Волгоград (СНИМКИ)
17 жертви след терористична атака на гарата във Волгоград (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

17 души загинаха, а 44 бяха ранени по последни данни при днешния самоубийствен атентат на железопътната гара в южния руски град Волгоград, извършен от жена камикадзе, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на властите.

40 от пострадалите са настанени в болница. Деветима от тях са в крайно тежко състояние. 9-годишно момиченце е с наранявания от средна степен. Самолет на руското министерство на извънредните ситуации е пристигнал във Волгоград, за да транспортира в Москва част от ранените. Девет от загиналите, шестима мъже и три жени, вече са разпознати.

Жп гарата ще може да бъде отворена отново най-рано утре.

При оглед на сградата сапьори са открили и обезвредили неизбухнала граната, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин.

Местни високопоставени ръководители посочиха, че жената се взривила близо до детектора за метал, поставен на входа на централната жп гара в града, който бил претъпкан от хора. Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които се вижда счупените прозорци на първите два етажа на сградата и много линейки, които чакат пред централния вход на гарата. Говорител на регионалното правителство е заявил пред РИА Новости, че най-малко 18 души са загинали и над 50 са ранени при атентата.

Президентът Владимир Путин нареди на силите за сигурност да установят извършителите на атентата и да ги предадат на правосъдието. Путин разпореди вицепремиерът Олга Голодец да замине за Волгоград, допълва БТА. Министърът на здравеопазването Вероника Скворцова също ще бъде изпратена в южния град.

17 жертви след терористична атака на гарата във Волгоград (СНИМКИ)
netinfo

17 жертви след терористична атака на гарата във Волгоград (СНИМКИ)
netinfo

Южното следствено управление на Следствения комитет е образувало дело за терористичен акт, съобщи говорителят на СК Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "За практическа помощ при разследването във Волгоград от Москва са изпратени опитни следователи и криминалисти", допълни Маркин.

Руското вътрешно министерство потвърди информацията, че при атентата, извършен от терористка камикадзе, е загинал сътрудник на полицията. Загиналият полицай - 29-годишният Дмитрий Маковкин, е спрял терористката на входа на гарата, докато патрулирал. Това е позволило да бъдат избегнати много повече жертви, подчертаха от ведомството. Други трима полицаи са ранени като един от тях е в тежко състояние, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки комюнике на вътрешното министерство.

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Барозу и Херман ван Ромпой порицаха днешния атентат във Волгоград. Барозу написа в Twitter, че решително осъжда това действие, както и че поднася съболезнованията си на хората в Русия.

В изявлението на Ромпой се изразява солидарност с руското правителство и с руския народ. Осъждам възможно най-решително това отвратително терористично нападение, заявява председателят на Европейския съвет. Той също поднася съболезнованията си на семействата на жертвите.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също решително осъди терористичното нападение във Волгоград, довело до смъртта и раняването на много хора. В изявление на Расмусен, разпространено от пресслужбата на алианса, се посочва, че не може да има оправдание за подобни варварски посегателства. НАТО и Русия стоят един до друг в борбата с тероризма, включително чрез съвместната си работа в развитието на технологии, препятстващи нападения в областта на обществения превоз, отбелязва Расмусен.

Той поднася съболезнованията си на семействата и близките на жертвите на днешното нападение, и изразява надежда пострадалите да се възстановят бързо. Ще продължим сътрудничеството с Русия за подобряването на сигурността на нашите граждани и на нашите държави, допълва генералният секретар.

САЩ осъдиха самоубийствения атентат в южния руски град Волгоград, предаде ИТАР-ТАСС. „Решително осъждаме днешното нападение във Волгоград. Скърбим за жертвите и съчувстваме на техните семейства”, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон.

17 жертви след терористична атака на гарата във Волгоград (СНИМКИ)
netinfo

През октомври във Волгоград (бившия Сталинград) камикадзе от Дагестан се самовзриви, отнемайки живота на още шест души в автобус, пълен със студенти. Още тогава се породиха опасения за сигурността на Зимните олимпийски игри в Сочи, също в Южна Русия, които се откриват на 7 февруари.