Темата за монополите не може да се отлага безкрайно - те са камък на шията на всички
Темата за монополите не може да се отлага безкрайно - те са камък на шията на всички / снимка: БГНЕС, архив
Темата за монополите не може да се отлага безкрайно - те са камък на шията на всички
69179
Темата за монополите не може да се отлага безкрайно - те са камък на шията на всички
  • Темата за монополите не може да се отлага безкрайно - те са камък на шията на всички

Тази година по празниците намаляват сигналите на граждани за нарушени потребителски права, съобщи в ефира на Дарик изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов.

„Сигналите намаляват спрямо предишни години. Искам с удовлетворение да кажа, че втора година поред нямаше нито един сигнал за спекулативно нарастване на цените около празниците. Даже имам чувството, че промоциите станаха все по-обхватни и по-големи като размер. Това не означава, че сме влезли в рая, но със сигурност е добра тенденция”, коментира Николов.

„Там, където има конкуренция, започваме да заприличваме на западния сват. Но там, където конкуренцията е зависима от държавата, резултатите са плачевни. Нека, където е възможно, конкуренцията да работи. Например топлинните счетоводители - вече толкова години обсъждаме този въпрос. В други държави е намерен начин, при нас само се отлага и продължаваме да сме закрепостени за един топлинен счетоводител”, каза той.

Той призова българите да бъдат будни и да защитават правата си, защото те са най-големия контрольор на пазара на стоки и услуги.

„Оплакват се и не малко търговци, които по сигнал на потребители са преживели множество проверки, плащали са глоби, което налага извода, че потребителят трябва смело да сигнализира, да подава жалби, когато смята, че е ощетен. И да не мисли, че нещата са безнадеждни, напротив. Когато ние сме будни и активни, а потребителите са най-големият контрольор на пазара, нещата се случват в наша полза”, изтъкна още директорът на „Активни потребители”.

Според Богомил Николов въпросът за борбата с монополите, който беляза протестите в началото на тази година, е бил отложен от политиците, но тази тема тепърва ще създава злини на страната. Нужен е консенсус, защото монополите са камък, който тежи на шията и на гражданите и на бизнеса, убеден е той.

„Този бунт събуди много надежди у нас, дебатът продължи с много голяма интензивност. През цялата пролет се говореше за борбата с монополите, те трябваше да се превърнат в точка Nо1 от политическия ред. Нищо от това не се случи”, категоричен беше Николов.

„Темата беше тотално отложена, ако не и извадена, от дневния ред, но тя не може да бъде отлагана. Тази тема тепърва ще създава много злини на страната. Трябва да се постигне някакво съгласие. Едно от категоричните съгласия в нашето общество даде много добри плодове - това е валутният борд. Смятам, че е изключително необходим подобен консенсус по отношение борбата с монополите”, допълни той.

„Монополите са онзи огромен камък, който тегне на шията на всеки един от нас. Ясно е, че политиците ще се правят на разсеяни докато номера минава. Въпросът е докога. Трябва ли да се мине през някаква по-дълбока финансова криза, а тя ще бъде в много голяма степен предизвикана точно от монополите”, обясни Николов.

Целия разговор с Богомил Николов може да слушате на Radio.DarikNews.bg