Коледа – древен празник в прослава на новия бог
Коледа – древен празник в прослава на новия бог / Dariknews.bg
Коледа – древен празник в прослава на новия бог
69156
Коледа – древен празник в прослава на новия бог
  • Коледа – древен празник в прослава на новия бог

Знаете ли какво означава "Коледа" - откъде идва името на един от най-почитаните български празници и защо ползваме наред с църковното Рождество Христово и това название за датата 25 декември?

Най-напред да кажем категорично, че Коледа няма нищо общо с думата "коля" и с обичая в края на постите да се заколи прасе и да се похапне задължително на 25 декември от неговите благини - категорично не, казва начинаещ културолог. Името идва от древни времена и би било твърде повърхностно да го свързваме с коленето.

Три езикови семейства дават думи със сходни значения. Едната теория за етимологията идва от индо-европейското семейство. Там „коледа" означава година, време, срок. Старобългарската култура е оставила паметници, които свидетелстват за думата „кол", „коли" - отново със значение година, време. Класическото обяснение за празника, около което се обединяват много етнолози и културолози, е латинския му произход, който е свързан със значението на думата „календае" - известяване. Самата дума „календа" представлява новолуние, първи ден от месеца.

Коледа е част от културата на древни цивилизации, много преди появата на християнството. В същността си, празникът е свързан с култа към Бога - Слънце. Около зимното слънцестоене - 20-22 декември, се чества новата година, новото слънце, края на мрачните дни, набъбването на деня, идването на новия бог. Дори в българската култура, освен Крачун и Божич, Коледа се нарича Новото слънце. Характерно за обредната пита е, че върху нея е отразен соларният символ.
Тоест празникът Коледа има предхристиянски произход, но си съвпада като смисъл с Рождество Христово - идването на новия бог и неговото прославяне.

В навечерието на празниците, в тази година на протести и промени, година може би на поява на ново гражданско общество в България, попитахме няколко души имат ли нужда от нов спасител хората в наши дни и ако той се роди днес, какъв трябва да бъде?

Чуйте повече за етимологията на думата Коледа и анкетата - в аудиофайла.