Пловдив

Митрополит Николай оглавява няколко литургии за празниците

24 декември 2013 07:25 | Автор: Виктор Кадири

Митрополит Николай оглавява няколко литургии за празниците
© снимка: Sofia Photo Agency  

Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи няколко литургии по случай Рожедество Христово. Днес в храма „Св. Марина”, митрополитът ще започне с Вечерня, след това Полунощница, Утреня, Царски часове, Вечерня и ще завърши със „Св. Василиева” литургия.

Денонощния Богослужебен кръг започва с Вечерня, защото според древното църковно леточисление денят започва от вечерта. Главната мисъл, която е прокарана във вечернята е сътворението на света и на човека , както и началото на човешката история. На храмови и други празници освен основните молитви и песнопения се извършва и петохлебие, т.е. благословение на пет хляба, пшеница,вино и елей.

Полунощница е служба от дневния богуслужебен цикъл, която се служи преди полунощ. На нея се чете или пее канон и се четат молитви предшестващи Утренята.

Самата Утреня изразява зората на новозаветното време. В празнични дни освен основните молитви и псалми се прочита и утринно Евангелие, а след него се чете канона, т.е. девет песни , в които се разказва историята на празника. Утренята завършва със славословие, в което се възхвалява Господ Исус Христос и Света Троица.

Царските часове се четат само преди Рождество, Богоявление и на Велики петък.

 

На 25-ти декември от 09.00 часа Негово високопреосвещенство ще отслужи и Архиерейска света литургия.Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#1

Nikolaos - 24.12.2013 г. 13:36:11

„Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи няколко литургии по случай Рожедество Христово. “

Към авторът/ите на статията: За един църковен празник включително Рождество, и даже Възкресение Христово, не е възможно да се отслужи ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА Литургия. Моля за по-верни новини.

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още