Дъвката води до мигрена при тийнейджърите
Дъвката води до мигрена при тийнейджърите / снимка: morguefile.com

Около 87% от тийнейджърите, дъвчещи дъвка, които страдат редовно от главоболие, могат да се излекуват като престанат да дъвчат, установиха израелски учени.

Изследователите от Медицинския център Меир към университета в Тел Авив установиха, че повечето младежи, които се отказват от дъвченето на дъвка, усещат значително облекчение. Екипът, ръководен от д-р Натан Ватемберг, смята, че откритието ще позволи на лекарите да лекуват хиляди пациенти, болни от мигрена и силно главоболие без необходимостта от допълнителни изследвания или лекарства.

„От изследваните 30 пациенти 26 съобщиха за значително подобрение, а 19 напълно разрешиха проблема с главоболието. 20 от почувствалите подобрение пациенти по-късно отново започнали да дъвчат дъвка и всички съобщиха, че незабавно са получили главоболие отново”, казва д-р Ватемберг.

Главоболието е често срещано в детството и става още по-често в тийнейджърска възраст, особено при момичетата. То се отключва обикновено от стрес, умора, недостиг на сън, горещина, видео игри, шум, слънчева светлина, пушене, пропускане на хранене и при менструация. Но до този момент нямаше много медицински изследвания на връзката между дъвченето на дъвка и главоболието, пише БГНЕС.

Израелските учени отбелязват, че много от пациентите с главоболие дъвчели ежедневно. Д-р Ватемберг установил, че в много случаи, когато пациентите спирали да дъвчат дъвка, се чувствали значително по-добре.