В Рождественските дни нека осъзнаем, че хиляди се нуждаят от грижа и любов
В Рождественските дни нека осъзнаем, че хиляди се нуждаят от грижа и любов / снимка: БГНЕС, архив

В обзорното политическо предаване на Дарик „Годината” Негово светейшество българският патриарх Неофит се обърна със специално празнично обръщение към българите. Словото му може да чуете ТУК

Скъпи сънародници, братя и сестри, отново настъпва Рождество Христово - събитие, отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни кой е пътят, който ще ни поведе във вярната посока.

Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител: Дойдете при мен всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя. Да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили някога простите пастири, когато чули благата вест и ангелското словословие - слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение.

В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания.

Нека помним, че истинският мир идва от Бога и изпълнението на неговите заповеди. Да се молим на Богомладенеца Исус да запали в нашите сърца братолюбие и милост към другомислещите и нуждаещите си. В святите Рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов.

Нека нашите добри дела и думи на утешение бъдат онези скъпоценни дарове, които ще принесем на Богомладенеца Христос, защото само следвайки светлината на Витлеемската звезда по пътя към Христа и неговия пример за саможертва в името на ближния ние ще придобием благоденствие и мир на земята, и вечно блаженство в неговото небесно царство.

Честито Рождество Христово, благословена и мирна 2014 година!

Днес от 18.00 ч. в столицата ще състои полагащото се богослужение за Бъдни вечер. То ще бъде оглавено за първи път от българския патриарх и софийски митрополит Неофит. Службите ще са в катедралата „Св. Александър Невски”. Негово Светейшество ще възглави и празничната Св. Литургия за Рождество Христово. Тя ще се проведе на 25 декември отново в храм-паметника, а за начален час е обявен 9.30, съобщават от Светия Синод.