Георги Колев предложи всички административни съдилища да гледат данъчни дела
Георги Колев предложи всички административни съдилища да гледат данъчни дела / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всички административни съдилища да могат да гледат данъчни дела, предложи председателят на Върховния административен съд Георги Колев в предаването „Годината" на Дарик. По този начин ще може да се реши проблемът с голямото натоварване на магистратите.

За Колев вариантът за разрешаване на проблема с натовареността е чрез нормативни изменения, тоест промяна в подсъдността по редица дела. Според него данъчните дела, тоест делата срещу данъчни ревизионни актове по ДОПК, които се разглеждат единствено от шест административни съдилища в страната - едни от най-натоварените, би следвало да се разглеждат от всички 28 административни съдилища.

Ако това бъде прието като промяна, ще доведе до изравняване на натоварването, категоричен е шефът на ВАС.

На въпрос дали споделя възгледите на колегите си от ВАС във връзка с мотивите на съда по отхвърлената жалба на бившия градски прокурор на София Николай Кокинов срещу уволнението му от ВСС, че Кокинов е "податлив на влияние и услужлив към политици", Колев отговори, че той има една единствена трактовка - след като е постановено от съда, е правилно и нищо повече не може да се каже.

На 13 декември ВАС отхвърли жалбата на Кокинов срещу решението на кадровиците в съдебната система от юли да го уволнят като магистрат заради срещата в Банкя с бившия премиер Бойко Борисов и земеделския министър в кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов, записи от която бяха пратени до медиите и публикувани.