Представиха проекта за Наказателен кодекс, доживотен затвор без право на замяна отпада
Представиха проекта за Наказателен кодекс, доживотен затвор без право на замяна отпада / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правосъдното министерство представи проекта за Наказателен кодекс
69140
Правосъдното министерство представи проекта за Наказателен кодекс
  • Правосъдното министерство представи проекта за Наказателен кодекс

Най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна, отпада. Промяната е заложена в новия проект за Наказателен кодекс, изготвен от правосъдното министерство. Освен това в него се предвиждат и строги наказания за хакери и крадци на пароли в интернет.

Освен кражбата на пароли, тежки санкции са предвидени и за заразяване на чужд компютър с вирус. Хакерите ги грози лишаване от свобода до 4 години и глоба до 10 000 лева.

Поставянето на бомба и държането на човек като заложник ще бъдат считани за тероризъм. За кражба наказанията са олекотени и в затвора ще се влиза само при тежък случай на обир.

До 3 години ще лежат в затвора воайорите, гледащи детско порно. Юристите обаче са на мнение, че най-дискутирано ще бъде премахването на сегашното най-тежко наказание - затвор без право на замяна.

Отново ще има начини, по които затворниците ще могат да излязат от затвора, преди да е приключило наказанието им. От 3 до 20 години лишаване от свобода грозят бомбаджиите на обществено място.

Глобите също се покачват. Така, например, за сутеньорство осъденият ще бъде заплашен от санкция в размер на 100 000 лева. Същата глоба важи и за трафикантите на хора през граница.

Новият Наказателен кодекс беше едно от обещанията на министъра на правосъдието Зинаида Златанова, която се зарече, че проектът ще е готов до края на годината. Действащият в момента Наказателен кодекс е в сила от 1968 година.