За Коледа Варна ще има митрополит
За Коледа Варна ще има митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За Коледа Варна ще има нов митрополит. Светият синод на днешното си заседание се произнесе, че изборът миналата неделя е преминал съгласно Устава на БПЦ и каноните на църквата. Постъпили жалби и възражения няма, което означава, че утре ще бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Изборите ще се състоят в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител" след сутрешната литургия с начален час около 9 часа. Очаква се самият избор да започне около 10.30-10.45 ч.

Патриархът ще се обърне с няколко думи към митрополитите и изборът ще започне. Първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие върху светия Престол собственоръчно ще  изписват името на своя избраник – Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим.

Същевременно двамата епископи молитвено ще участват в светата литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски".  Към 11.15 - 11.30 ч. патриарх Неофит ще оповести резултата от избора и ще изпратят архимандрит Дионисий към патриаршеската катедрала, за да призове двамата епископи. Всички се качват в приемния салон и там ще бъдат изчакани епископите Йоан и Серафим.

Патриархът ще извести избраника и с кратко слово ще го приветства с новото му служение.

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Около това решение се обединиха чрез таен вот епархийските избиратели в морския град миналата неделя. Епископ Йоан получи 22 гласа, а епископ Серафим – 19.