Увеличават се разходите на работодателите за труд
Увеличават се разходите на работодателите за труд / снимка: Sofia Photo Agency

Общите разходи на работодателите за един отработен час от служителите им  са нараснали с 2.8 на сто през лятото на този година в сравнение със същия период на 2012 година, отчитат данните на националната статистика. 
Увеличението в индустрията е 3.6%, а в услугите - 0.9%. В строителството общите разходи на работодателите за един отработен час се увеличават с 4.3%.

По икономически дейности през третото тримесечие на 2013 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в образованието - 6.8%, държавното управление - 5.9%, и дейностите в "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 5.2%. Най-голямо намаление на общите разходи за труд е регистрирано в сектора на културата и развлеченията - със 7.8%, и "Други дейности" - с 3.4%.

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 2.6%, а другите разходи извън заплатите - с 3.7%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от (-8.8%) за "Култура, спорт и развлечения" до 7.1% за "Образование".