Ориентирането на Украйна към Русия притесни НАТО
Ориентирането на Украйна към Русия притесни НАТО / снимка: Gulliver/Getty Images

„Решението на Украйна да се ориентира към Русия предизвиква загриженост в НАТО".

Това коментира генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен в интервю за френския вестник "Монд", цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Това събитие не представлява непосредствена заплаха, но е фактор, предизвикващ загриженост", казва Расмусен.

Той допълва, че всяка страна има право само да определя с кого се съюзява, но съжалява, че Киев не подписа споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

Украйна е заинтересована от възможно най-бързото уреждане на всички въпроси "в триъгълника на интересите Украйна - Европейския съюз - Русия", каза премиерът на страната Микола Азаров по време на посещението си в Париж в четвъртък.

Евроинтеграцията остава ключов приоритет за Украйна, увери Азаров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ЕС не бива да преустановява отношенията си със сегашното правителство на Украйна и с нейния народ, каза председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по време на консултацията си с лидерите на страните членки, събрани в Брюксел на последния за годината Европейския съвет, допълва БТА.

Шулц подчерта, че Виктор Янукович е законно избран президент на Украйна и ЕС трябва да се съобразява с това.

Председателят на Европарламента обаче посочи, че ЕС не може да подпомогне Украйна финансово, тъй като не разполага с достатъчно средства.

"В момента ЕС просто няма такива средства, подобни стъпки дори не са били обсъждани от страните членки", каза Мартин Шулц.

По-рано този месец украинският премиер Микола Азаров заяви, че Киев е готов да подпише споразумението с ЕС срещу финансова помощ от 20 милиарда евро, която да компенсира щетите от предполагаемото влошаване на отношенията с Русия.

В Киев днес представителите на комунистическата партия в парламента оттеглиха подписите си от искането за оставка на правителството, предаде ИТАР-ТАСС