Деца бежанци спят по дивани в социалните служби
Деца бежанци спят по дивани в социалните служби / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Деца бежанци спят по дивани в социалните служби
69097
Деца бежанци спят по дивани в социалните служби
  • Деца бежанци спят по дивани в социалните служби

Проблемите на децата бежанци, които идват в България без придружител, обсъди на изнесено в Харманли заседание Държавната агенция за закрила на детето.

Стана ясно, че в момента в България има 103 деца-бежанци, дошли в страната ни сами.

Когато са още на границата на децата се намира служебен настойник. Обикновено това е възрастен от групата, с която децата са преминали границата. Въпросът е какво се случва с тези деца, когато възрастните към които са били „прикрепени", получат статут или напуснат лагера, в който са били настанени.

Непридружените деца не могат да останат в лагера. Такива деца се приемат в изградените центрове в кв. „Овча Купел" в София и в старозагорското село Баня.

Докато децата бъдат транспортирани до там обаче, се стига до абсурдни ситуации. В един от случаите деца са нощували по диваните в социалната служба в Харманли. От полицията е бил изпратен служител, който да ги охранява, бил е ангажиран и един социален работник. В друг от случаите неправителствена организация е поела две нощувки в хотел в Харманли на група деца, които два дни са били придружавани от социален работник. В трети случай пък до идването на микробус на „Миграция", който да превози децата до София, те са били настанени да нощуват в дома за сираци в Хасково.

Председателят на държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева призна, че вероятно има пропуски и неспазване на международни стандарти и процедури по отношение на непридружените деца.

Но пък за това било заседанието - да се чуят точните проблеми и да се намерят точните решения. А едно от решенията е създаването на единен координационен механизъм за действие при случаи на непридружени деца.