Смесената комисия заседава по нерешените въпроси между България и Турция
Смесената комисия заседава по нерешените въпроси между България и Турция / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четвъртата среща на Смесената комисия по нерешените въпроси между България и Турция се състоя днес в София, съобщават от пресцентъра на МВнР. Срещата на експертните работни групи е под общата координация на заместник-министрите на външните работи на двете страни - Тодор Чуров и Феридун Синирлиоглу.

България и Турция са две съседни, съюзни и приятелски държави. Добрите двустранни отношения нямат алтернатива не само заради сътрудничеството, но и заради сигурността и стабилността на целия регион, е заявил зам.-министър Тодор Чуров, цитиран от пресцентъра. Той е подчертал, че българо-турските отношения са в най-доброто си състояние за последното десетилетие, като за това допринася и работата на Смесената комисия. „България оценява Смесената комисия като пример за добра практика и за механизъм за повишаване и укрепване на доверието”, е подчертал зам.-министър Чуров.

Зам.-министър Феридун Синирлиоглу е изтъкнал, че България и Турция са не само добри съседи, но и съюзници, които си сътрудничат в много отношения. Той е откроил като факт с положително въздействие върху развитието на двустранния диалог решението на българското правителство да въведе визови облекчения за турски граждани. Използването на механизмите на Смесената комисия ще подобри още повече нашите отношения, е заявил зам.-министър Синирлиоглу, като е подчертал взаимното желание за тяхното разширяване в сферата на икономиката.

Двете страни са постигнали положителни резултати по редица въпроси и са потвърдилипозициите си за продължаване на търсенето на напредък в Групата на имуществените и социални въпроси; в Групата по въпросите в областта на водната инфраструктура; в Групата по изпълнението на Споразумението между България и Турция за определяне на границата в района на устието на река Резовска и разграничаване на морските пространства между двете държави в Черно море. Позитивно развитие и за двете страни се очаква в резултат от ефективната работа в Групата по трансграничните радиосмущения по Южното Черноморие.

Зам.-министърът на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу е бил приет от министъра на външните работи на България Кристиан Вигенин, с когото са обсъдили двустранни въпроси, както и регионалното сътрудничество. Те са обменили мнения за настоящата ситуация в Сирия и очакванията от предстоящата среща в Монтрьо през януари 2014 г. Българският външен министър е подчертал подкрепата на България за процеса на присъединяване на Турция към ЕС.