Парламентарната комисия по вероизповедания отхвърли спорна поправка в Закона
Парламентарната комисия по вероизповедания отхвърли спорна поправка в Закона / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентарната комисия по вероизповедания отхвърли поправката в Закона за вероизповеданията, която предвижда съответните вероизповедания, регистрирани у нас, да не получат собствеността върху храмове, които са музеи или други паметници на културата.

Със 7 гласа „за”, пет „против” и пет „въздържали се”, депутатите не приеха предложените промени, като най-яростно на тях се противопоставиха от „Атака”. Оттам бяха убедени, че приемането на подобна поправка по-лесно ще прокара в пленарна зала законопроекта, предложен от председателя на Народното събрание Михаил Миков, който предвижда на съответните вероизповедания да се признае собствеността върху всички недвижими имоти, които някога са били одържавени.

От партията подчертаха обаче, че държавата трябва да се грижи за културното ни богатство, като посочиха за пример, че ако Боянската църква се върне на Българската православна църква, то там може да започнат да се водят церемонии и да бъдат унищожени ценните стенописи.

От ДПС пък поискаха дискусията да бъде отложена и да се включат в нея вероизповеданията, за да се чуе мнението им, тъй като се засягали техни интереси.

Промените бяха внесени от депутатите от БСП Димитър Дъбов, Пламен Славов и Татяна Буруджиева, а сред аргументите им бяха, че законопроектът ще създаде условия за опазване и закрила на културните ни ценности, както и равен достъп на хората до тях. По-рано през деня проектът мина на първо четене през Културната комисия с 16 гласа „за” и три гласа „против”.