Близо 100 кг. месо е конфискувано от пазарите на територията на областта. В конкретния случай става въпрос за нерегламентирани места за продажба на месо в Перущица и Кричим. Това съобщи пред Дарик радио Д-р Иван Шиков, изпълняващ длъжността директор на Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив. В региона регламентирани пазари за месо съществуват само в Раковски и Асеновград. Незаконно тържище за месо има и в Стамболийски, уточни Шиков. Тези места за продажба на месо трябва да се контролират от кметовете на съответните общини, обясни той.
За последния месец има почти 200 кг храни, които са бракувани и насочени към екарисажа във Варна. Това са храни без необходимите придружителни документи и здравна идентификационна маркировка. 93 кг храни не отговарят на микробиологичните критерии за безопасност при взети проби от официалния контрол.
До момента няма констатирани нарушения в извършените над 100 проверки на предприятия и обекти за обществено хранене на територията на Пловдив, както и на борси за хранителни продукти, уточни още д-р Иван Шиков. Масовите проверки на хипермаркети и квартални магазини ще продължават до края на годината – инспекторите следят за изпълнение на всички норми, за произхода на хранителните продукти, както и за спазване на изискванията за съхранението им. При проверките в детските кухни също не са открити никакви пропуски. От РЗИ настояват суровото месо да се мели на място в кухните на детските градини, но според агенцията по храните съществува риск и не е удачно каймата да се приготвя на място, обясни Шиков.
През всички почивни дни инспектори от агенцията за храните ще дежурят денонощно – графикът и телефоните на всеки един от тях ще бъдат оповестени публично.
Ужасна миризма на вино от частен гараж, мръсни яйца, стърчаща франзела от опаковка, са само част от странните жалби, които пловдивчани подават в областната агенция по безопасност на храните, уточни д-р Шиков.