Пазарът на ипотечно кредитиране бележи ръст тази година
Пазарът на ипотечно кредитиране бележи ръст тази година / снимка: Sofia Photo Agency

Уверен ръст на ипотечните кредити регистрира в своя годишен анализ на кредитния пазар една от големите банкови институции, работещи у нас, предаде БТА.

Според Румен Радушев, началник управление "Жилищно кредитиране" в банката, изтичащата 2013 г. се характеризира с разработването на иновативни и добре сегментирани продукти, гъвкавост в предлагането, по-ниски лихви и уверен ръст в търсенето.

Ръстът в търсенето на жилищни кредити достига над 30 на сто през годината, като за първото тримесечие ръстът на запитванията за жилищни кредити е от порядъка на 25 процента, за второто - 31 на сто, а за третото - 35 на сто на годишна база.

Анализът на екипа експерти от търговската банката показва редица промени, настъпили в поведението на потребителите през последните пет години. Клиентите имат по-добра финансова грамотност и прозрачността е водещ фактор за избора на кредит, установяват експертите.

Според анализа, клиентите вече искат да могат да упражняват контрол върху средствата си и да усещат, че и те са активна страна в отношенията с банковата институция. Пазарът на жилищни кредити е концентриран основно в четирите големи града, като 75 на сто от жилищните кредити през 2013 г. се отпускат в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Над 80 процента от клиентите са предпочели левовото кредитиране при среден размер на кредита от 50 000 лв. Най-търсеният имот е тристайното монолитно жилище в район с добра инфраструктура, отчита анализът на банката.