10 ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон на националното състезание по български език и литература
10 ученици от ЕГ „Д-р Петър Берон на националното състезание по български език и литература / Дарик,архив

10 ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон" ще участват в националното състезание по български език и литература, организирано от Сдружението на учителите филолози в България „Любословие". За националния кръг на сътезанието са класирани: VІІІ клас-Михаела Васкова Михайлова и Мадлен Марианова Илиева, ІХ клас-Елина Евтимова Иванова и Георги Емилов Христов; Х клас-Румяна Александрова Кадийска, Велислав Иванов Иванов, Мирослава Антонова Александрова; ХІ клас-Александра Емилиянова Дойчинова и Габриела Емилова Парлапанска; ХІІ клас- Кристияна Росенова Димитрова.


От настоящата учебна година състезанието е включено в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката и се провежда в два кръга. Състезанитето проверява уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. В І кръг на състезанието участваха ученици от VІІІ-ХІІ клас, които решаваха тест от 19 задачи- затворен и отворен тип, и писане на есе на тема, както следва: за V¬¬ІІІ клас -"Надеждата" върху откъс от цитат на Георги Данаилов; ІХ клас- „Истинската литература" върху мисъл на Николай Хайтов; Х клас- „Обич" върху стихотвирение на Деян Енев; ХІ клас-„Силата на Просвещението" върху романа"Възвишение" на Милен Русков и ХІІ клас-„Тържеството на живота" върху разаказа"Задушница" на Елин Пелин.
Успешното участие на учениците от Езикова гимназия е поредното доказателство за тяхната висока езикова и литературна компетентност и за отговорната и професионална работа на учителите им.