Обявиха Христо Бисеров за общонационално издирване
Обявиха Христо Бисеров за общонационално издирване / снимка: БГНЕС
Обявиха Христо Бисеров за общонационално издирване
69016
Обявиха Христо Бисеров за общонационално издирване
  • Обявиха Христо Бисеров за общонационално издирване

Не е било възможно Ахмед Доган да бъде убит при опита за покушение срещу него от Октай Енимехмедов.

Това е становището на експертите по делото срещу нападателя. Те заключват, че оръжието и разстоянието, от което то е насочено, не могат да застрашат живота на почетния лидер на ДПС. Фатално за Доган би било единствено, ако срещу него се стреля от непосредствен упор до един сантиметър.

Обратът по делото настъпи, след като дойде време съдът да изслуша разнообразните експертизи по процеса. При повдигането на обвиненията първоначално се говореше за закана за убийство и едва впоследствие прокуратурата реши, че ще обвини Октай в опит за убийство, защото разстоянието от около 20 см е достатъчно, за да бъде изстрелът смъртоносен.

Експертите, натоварени със задачата да проверят това, обаче заявиха пред съда, че убийство би било възможно, единствено ако се стреля от упор. Според вещите лица с подобно оръжие могат да се нанесат само леки телесни повреди.

„Просто според балистичната експертиза - стрелба с това оръжие по манекен, който е направен по специален начин и имитира биологична тъкан на жив човек, от разстоянието, което всички видяхме, не може да стане нищо", обясни Кристиян Атанасов, участвал в изготвянето на експертизата.

Случайност според експертите било, че оръжието засякло цели три пъти, въпреки че подобен тип пистолет можел да прояви такъв дефект. Новата експертиза променя плановете на прокуратурата.

Въпреки новите данни наблюдаващият прокурор Илиян Точев каза, че няма да се откаже от твърденията си, че в случая става дума за опит за убийство и се постави на мястото на нападателя:

„Аз не казвам, че може да се причини смърт от 15-20 см, защото експертизата казва, че не може. Но ако аз реша да се приближа към него и вие не ме спрете?".

Да даде показания в съда отново не дойде бившият заместник-председател на Народното събрание и ДПС Христо Бисеров. Бисеров е нередовно призован и не е бил открит на двата му известни адреси.

Същевременно той е помолил принудителното му довеждане и наложената му на предходното заседание глоба от 500 лева да бъдат отменени, защото тогава се е намирал в болница и не е могъл да дойде.

Бисеров не е чуван и виждан откакто през ноември стана обвиняем за пране на пари и документни измами. За да е сигурно, че за следващия път той ще получи призовката си съдът беше принуден да го обяви за издирване с цел установяване къде се намира в момента.

По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателят си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебно експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява - тежка депресия.

На 19 януари т.г. на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ. В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС, около 20 души се нахвърлиха срещу Октай. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой, с каквото може.

Ако бъде признат за виновен Октай Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Анализът на всички доказателства, събрани по делото, сочи, че е извършен опит за убийство, а не закана. Обвинителният акт бе внесен в съда на 9 юли 2013 г.

В момента Христо Бисеров е обвинен за пране на пари и документна измама.